27
jan
Zondag: Joy for Jazz
17:00 to 20:00
27-01-19

Joy for Jazz Jazzband met lady-singer. De ultieme (Jazz)beleving!

 

Joy for Jazz is de band van trompettist Willem Oosterwijk en zangeres Marike Rispens;

Marike is een internationale zangeres. Zingt in Duitsland, Frankrijk, België en natuurlijk in Nederland. Zij zingt Jazz en dixieland. Dixieland is natuurlijk populair en makkelijk verkoopbaar. Jazz is breed en artistiek en vormt een uitdaging voor de bekwaamheid van de artiest. Marike “gaat” primair voor jazz. Jazz is de muziek van de band Joy For Jazz. Waarom “gaat” Marike bij voorkeur voor jazz? Omdat Marike Rispens eerste muzikale liefde jazz is. Daarom. Oké, daar maak je niet veel muzikale vrienden mee, veel jongeren zappen onmiddellijk weg, maar Marike laat zich daardoor niet van de wijs brengen. Bovendien blijven er genoeg liefhebbers over die jazz wel mooi vinden. Zoals in Duitsland, waar ze regelmatig optreedt. „In jazz voel ik me vrij. Op het gebied van noten, ademhaling, improvisatie, etcetera. Daarbij hoef ik niet, zoals in de klassieke muziek, precies te doen wat de componist heeft geschreven”,

Als je haar zo hoort komen associaties met Laura Figi en Trijntje Oosterhuis bovendrijven. Daarmee kom je al gauw in de easy listening-hoek terecht, maar zegt ze, ze houdt ook van rauwere vormen van jazz zoals van Miles Davis. Opvallend is haar goede uitspraak van de Engelse taal. In een vorig leven verbleef ze een tijd op Malta. Haar toenmalige vriend deelnemer aan het Eurovisie Songfestival, woonde daar en dat heeft haar Engels goed gedaan.

Toch voelt ze steeds meer druk om in het Nederlands te gaan zingen. „Dat is gekomen door een Nederlandstalig nummer dat we voor Guus Hiddink, diens broer Hans zit bij mij in de band, hebben gespeeld. Toen is het balletje gaan rollen. Die Nederlandse plaat komt er. Maar dan op mijn manier. Misschien wel met Braziliaanse ritmes, mijn huidige vriend heeft daar jaren gewoond.”

Marike Rispens zit al lang in het vak. Zeker meer dan 20 jaar. „Zingen is mijn tweede natuur”, zegt ze. Ze kreeg onder meer les van Greetje Kauffeld en Ronald Douglas. Veel jazz-zangeressen zingen naar de noot toe. Ik ben van plan af en toe die noot onmiddelijk te raken.”

Met haar band Joy For Jazz zingt ze een programma met de naam: BEA. Dat zijn de zangeressen waarvan ze de songs zingt: Billy Holiday, Ella Fitzgerald en Astrid Gilberto. Titels zoals: My Funny Valentine (B), Bye bye Blackbird (E) of So Nice (A).

 

De bezetting van de band:

Zang: Marike Rispens

Piano: Michael Plothe

Bas: Adel Faltas

Slagwerk: Heero de Vries

Trompet: Willem Oosterwijk 

Special guest op tenorsax: Kees Oosterwijk

 

Alvast een voorproefje: